Najszybszy i najprostszy przepis na bułki! Bez mleka i jajek

Zapach chleba o poranku jest cudowny... ale cóż lepiej smakuje, jak nie domowe bułki serwowane na śniadanie? 



Cieszę się, że jest we mnie ten zapał do domowych wypieków. Odkąd w mojej kuchni pojawił się mikser, coraz częściej i z jeszcze większą przyjemnością wracamy do korzeni i znacznie mniej korzystamy z gotowych produktów. No nawet makaron robię! Uwierzycie? :)  Jesteśmy na dobrej drodze! Nic nie cieszy mnie bardziej niż świeżutkie pieczywo prosto z domowego piekarnika - jakkolwiek to nie brzmi.

Domowy chleb, któremu nie oprze się żaden gość? - nic trudnego! Wystarczy tylko kilkanaście minut pracy i kilka godzin cierpliwości. Poznajcie:  przepis na zapach świeżo upieczonego chleba! 

Dziś podać Wam muszę przepis na bardzo szybkie i chyba najprostsze bułki, jakie kiedykolwiek robiłam! Idealne na niedzielne śniadanka po godzinie 10! Uwaga! Przepis bez JAJ i MLEKA! 



Co potrzebne? 

 2 szkl pszennej (typ 550)
1 i 1/3 szkl ciepłej wody
1 opakowanie droży suchych instant bądź 15g drożdży świeżych
sezam / ziarna słonecznika / len mielony / 
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy



Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże suche* i wymieszaj ze sobą. Dodaj ziarna, sezam, sól, oliwę i letnią wodę. Wyrób na gładką, lśniącą masę. Przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni na 15 minut lub w inne ciepłe miejsce na 1h. Wyrób z ciasta bułeczki, spłaszcz je, posmaruj wierzch wodą i posyp ziarnami. Piec 25 minut w 180 stopniach.

* jeśli korzystasz z drożdży świeżych rozpuść je w wodzie i dodaj z nią do masy. 














Spróbujcie je chociaż raz! Chrupiąca skórka sprawia, że czujesz w ustach to charakterystyczne trzaśnięcie. Z naturalnym masełkiem smakują wyśmienicie! Po tym przepisie zapragniecie jeszcze więcej ... a może już macie swój ulubiony przepis na bułki? Ja chętnie skorzystam, inni czytelnicy również - podsyłajcie linki! :) 



mikser - SMEG
słoiki - aTab
Szklany panel między szafkami - OpusGlass

29 komentarzy

  1. Musze sobie kupić mikser ;D hahahah
    Jutro robię nie ma nawet mowy że nie ! Już czuje ich smak ;D
    kolorowe-usta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób to koniecznie. Ja bez miksera żyłam stanowczo za długo :)

      Usuń
  2. A cz mozna np. Make pszenna 550 zamienic na jakąś inna pelnoziarnistą? Np. orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale warto spróbować :) na moje oko będzie ok - poinformuj jednak :)

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie a mikser cudo ��

    OdpowiedzUsuń
  4. To cudowne urządzenie wyręczy Cię i to jest to o czym wciąż marzę :)
    A bułeczki wyglądają wyśmienicie, zapach już do mnie przyleciał.
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyręcza mnie bo ja nie mam mocy w ręce... a długo bez miksera kurą domową byłam :P Mąż ciasta jadł od święta jak wcześniej je kupił :)
      A teraz zmiany - i chlebek cieplutki pachnie, i bułeczki chrupiące z pieca, i makaron nawet ukręcę :P a z ciastami nadal mam problem - bo piecyk mój jest nieszczelny - same zakalce :P

      Usuń
  5. Co przepis, to wychodzę od Ciebie wilczo głodna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mało tych przepisów JESZCZE :)
      Tylko same wiejskie! Następnym razem zrobię na smalec... albo nie! DŻEM!!

      Usuń
    2. O boziu, i jedno i drugie bym wypróbowała!
      Wiejskie najlepsze <3
      Czekam na więcej! :)

      Usuń
  6. Kochana zazdroszczę Ci tego miksera !!!
    Też uwielbiam domowe pieczywo, dlatego z uśmiechem na twarzy kradnę Twój przepis, mogę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij koniecznie :) wypróbuj i zasmakuj tego dobra! Jestem przekonana, że sięgniesz za moment po inne przepisy :) na bułeczki śniadaniowe jest ich całe mnóstwo w sieci :)

      Usuń
  7. Czy twoje ciasto też było takie hmmm... lepkie i rzadkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nadal jest lepkie i rzadkie to dosyp troszeczkę mąki. Jak wyrośnie ciasto, to posyp je mąką, wyrób ponownie, uformuj kulki :) będzie dobrze. Jeśli ciasto jest zbyt gęste bułki wyjdą twarde ... może masz mniejsze szklanki na mąke niż ja :P

      Usuń
  8. najlepsze na ciepło z masełkiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczywo własnej roboty, jeszcze ciepłe, chrupiące do tego masełko... raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczywo własnej roboty najlepiej smakuje i no zawsze mam pewność, co w nim się znajduje;) Bardzo fajny pomysł i pewnie wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsze są swojskie własnoręcznie zrobione wyroby. wiesz co jesz wiesz czego używasz i jakich składników no i ta satysfakcja;) że coś samemu się zrobiło i że wyszło i smakuje wszystkim;)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bułeczki wyglądają pysznie! ! Muszę sprawdzić ten przepis..

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak one smakowicie wyglądają! Mniam! Spróbuję bo kuszą nieziemsko! :-)
    Miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czyż nie jest tak, że ciepła, najzwyklejsza bułka, pieczona w domu, daje więcej przyjemności niż nie wiadomo jak ekskluzywne danie w restauracji? Uwielbiam domowe wypieki, jeszcze ciepłe i pachnące...

    OdpowiedzUsuń
  15. Swieżutkie pieczywo własnej produkcji pychotka. Cudowne zdjęcia. A mikser rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie proste!Tylko porządny mikser by się przydał.Spróbuję zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję serdecznie za ten przepis. Dodałam za dużo wody, wyszło kleiste ciasto, ale i tak upieklam z niego bułki. Szybko wyczułam, że przypominają bułki typu pita/do kebaba. Dzisiaj zrobiłam to samo, lecz zamiast małych bułeczek, duże placki. Wyszły najlepsze kebaby świata, których nigdzie się nie kupi. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A wiesz - ja muszę spróbować :)
    w tej opcji jeszcze nie jedliśmy a mam sałatkę z gyrosa i jej część świetnie nadałaby się do takie buły :P Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułki przepyszne. Polecam każdemu. idealne dla mojego małego alergika jak i dla Nas rodziców. Z tego przepisu na pewno będę korzystać często. u mnie jedynie trochę więcej mąki musiałam dodać , bo ciasto było klejące. Dziękuję za przepyszny przepis! (:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo proszę :* Strasznie mnie to cieszy ;) proporcje często trzeba dobierać wedle własnego uznania :) Nie ma takiego przepisu, którego nie zmieniałam !

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie polecam! Ten przepis ma zaburzone proporcje, za dużo wody! Odmierzam zawsze składniki z apteczną dokladnością. Zbyt lejące i mokre ciasto, nie upiekło się po 25min... zakalec... Stracony czas. Żałuję,że tu trafiłam, bo to chyba jest tylko reklama miksera za 2,5k...

    OdpowiedzUsuń