Proste ciasto z kremem śmietanowym i dżemem

#cośnadeser



Najprostsze z najprostszych ciast! Fakt, najpierw poświęcamy czas na jego upieczenie, a potem czekamy, aż krem śmietankowy stężeje w lodówce ale... WARTO! Wygląda i smakuje już niebanalnie. Tym razem ponownie przepis będzie w dwóch wersjach - dla leniwych także. 

 80 g masła,  po 50 g gorzkiej i mlecznej czekolady,  1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieszczenia, śmietanka 36%, fix śmietanowy, dżem

błyskawiczne ciasto z torebki + to, co potrzeba do jego zrobienia (jajka, mleko, olej), śmietanka 36%, fix śmietanowy, dżem, 




Wykonanie jest naprawdę proste. Jeśli chcesz upiec obłędnie pyszne czekoladowe ciasto polecam Ci przepis z Kwestia Smaku, z którego od zawsze korzystam > https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe . Jeśli chcesz iść na łatwiznę - na opakowaniu będziesz instrukcja :)
Po około 40-45 minutach pieczenia odstawiamy ciasto do ostygnięcia na około 30 minut. W miedzy czasie ubijam na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z fixem śmietanowym. 
Z ostygniętego ciasta odkroić trzeba odstający wierzch > robię to kładąc na nim głęboki talerz. Na równym spodzie rozsmarowuję na około 0,5cm dżem, a następnie masę śmietanową. Odkrojony wierzch ciasta kruszę i posypuję nim całość obficie. 

Wkładam na 1-2h do lodówki.  I już ;) Smacznego! 














1 komentarz

  1. Magdalena Matla5 marca 2018 01:42

    ale to mega wygląda!! Musze sama spróbować zrobić! Zapraszam do mnie http://gibobobasy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń