A może coś słodkiego?

Dawać słodycze dzieciom, czy nie dawać?

- oto jest pytanie!
Pytanie, na które każdy z rodziców musi dać sobie odpowiedź.

Ciężko jest powiedzieć dziecku, że nie może czegoś zjeść, pomimo, że wszyscy dorośli jedzą. Trudno powiedzieć NIE, gdy ktoś inny mówi TAK - a TAK mówią np. babcie. I nie dlatego, że chcą nam zrobić na złość, ale dlatego, że żal im odmówić swoim pociechom. Jako rodzice ciągle trenujemy swoją silną wolę, i cierpliwość zarazem. Wystawiani jesteśmy na próby - niejednokrotnie... a ja tych prób staram się unikać.

Nie uchronię swoich dzieci przed złem całego świata. Nie potrafię udawać, że czegoś nie ma, skoro jest - i to pyszne :) A takie są właśnie słodycze! 



Szybko nam dzieci rosną! Szybko nadchodzi czas rozszerzania diety, jedzenia przy wspólnym stole - dokładnie takich samych potraw. Nim się spostrzeżesz wychowasz własnego  "żywieniowego klona", a ja powiem szczerze - troszkę za dużo mam na sumieniu grzechów. Dlatego ciągle nad sobą pracuję, ciągle poszerzam wiedzę - wszystko z myślą o moich Maluszkach. Zaglądać zaczęłam tam, gdzie dotąd nie docierało moje oko - na tył opakowania wszystkich produktów. Dostrzegać  oczy - ze zdumienia właśnie!


Wracając jednak do podtytułu wpisu i nasuwającego się przy tym pytania: czy daję dzieciom słodycze? - odpowiem krótko: Oczywiście!







Nie lubię zakazów. Doskonale wiem, że czasem mogą przynosić sutki odwrotne od zamierzonego. Moje dzieci znają smak słodyczy, a ja po prostu wybrałam najmniejsze zło przejmując sprawy w swoje ręce. Zawsze mamy wybór! Mamy też narzędzie jakie jest internet i możliwość zakupów online produktów, które są być może dla niektórych z nas trudno dostępne. Tak właśnie poznaliśmy się z marką Super Krówka -  słodycze, które są wspomnieniem naszego dzieciństwa! Bo kto z nas nie zna smaku ciągnącej się tradycyjnej krówki?
Wyjątkowo smaczne i jednocześnie oparte na wyjątkowych surowcach, bo stworzone na bazie ekologicznego kokosowego mleka i cukru. Co jeszcze? Może to zestawienie powie więcej...

  1. Zawierają cukier kokosowy, który ma najwięcej minerałów i witamin wśród wszystkich rodzajów cukru.
  2. Ze względu na zastosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, są cennym źródłem składników mineralnych i błonnika!
  3. Cukier kokosowy daje po prostu dużo energii na długo.
  4. Nie mają w sobie mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny - zatem to idealny produkt dla alergików.
  5. Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego.
  6. Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans.
  7. Nie mają żadnych sztucznych dodatków – są maksymalnie naturalne.
  8. Zawierają tylko białka roślinne.
  9. Do ich produkcji używane są prawdziwe orzechy (laskowych i pistacji), które zawierają dużo cennych minerałów.
  10. Są wegańskie!






Zamiast Nutelli na śniadanie - krem orzechowo-kakaowy. Zamiast czekoladowych cukierków - super krówki - bez glutenu,  mleka i cukru. Troszkę zaskakujące, jak na słodycze, prawda? :)


Gdy pojawiają się na stole - jemy je wszyscy, bez różnicy, czy to mały czy duży człowiek. 


Brak komentarzy

Prześlij komentarz