kurczak, brokuły, sos śmietanowy podane z kaszą gryczaną
Gotuję raczej prosto. Przede wszystkim SZYBKO! Często brakuje nam pomysłów na obiad - wówczas improwizujemy. No i ja również zaimprowizowałam dziś w kuchni. Bardzo często pokazuję Wam jak gotuję w moich relacjach na IG (koniecznie obserwujcie mój profil > https://www.instagram.com/martynag_pl/) i widzę, jak bardzo się Wam to podoba. Kucharką dobrą nie jestem, więc macie pewność, że nic skomplikowanego u mnie nie znajdziecie - jadę po łatwiźnie! Zatem będąc w Biedronce kupiłam małe udka kurczaka (bez kości) brokuł i śmietanę - taki klasyk. Pomysł na obiad wpadł sam.
Składniki:
1 mały brokuł
około 8 małych udek kurczaka
śmietana 18%
koperek
przyprawy
kasza gryczana
1. Wymocz/umyj udka, dopraw je przyprawami do smaku (można skorzystać z gotowych mieszanek ziół i pieprzu)
2. Rozdziel różyczki brokuła.
UWAGA! Jeśli lubicie bardzo miękkie brokuły możesz je przez kilka minut podgotować w osolonej wodzie.
3. Rozłóż w naczyniu żaroodpornym brokuły oraz udka.
4. Przygotuj sos śmietanowy (ja np. rozcieńczyłam śmietanę śmietanę z letnią wodą, doprawiłam ją i dodałam koperku)
UWAGA! Jeśli lubicie bardzo miękkie brokuły możesz je przez kilka minut podgotować w osolonej wodzie.
3. Rozłóż w naczyniu żaroodpornym brokuły oraz udka.
4. Przygotuj sos śmietanowy (ja np. rozcieńczyłam śmietanę śmietanę z letnią wodą, doprawiłam ją i dodałam koperku)
5. Zalej sosem wszystkie składniki.
UWAGA! Jeśli brokuł nie został wcześniej podgotowany sos powinien zakrywać całe różyczki - by mogły się ugotować podczas pieczenia.
6. Piecz w 180stopniach przez 50-60min.
(długość pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa).
UWAGA! Jeśli brokuł nie został wcześniej podgotowany sos powinien zakrywać całe różyczki - by mogły się ugotować podczas pieczenia.
6. Piecz w 180stopniach przez 50-60min.
(długość pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz