Orzeźwiający kompot jabłkowy z mojego dzieciństwa

Z kilkoma dodatkami na upalne dni!

Nadeszło lato (chociaż dziś jakby zmieniło kierunek), pierwsze dni wakacji przed nami! Ciągle będzie nam gorąco, ciągle będziemy spragnieni. I to lato właśnie kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa... 
...z kompotem z sezonowych owoców. Plackami ziemniaczanymi. Kanapka ze śmietaną i cukrem złapaną w locie. Najpyszniejsze knedle ze śliwek zbieranych prosto z drzewa. Ah! Chcę dać te "smaki dzieciństwa" swoim dzieciom. 

To już tradycja, że co sobotę gotuję w domu kompot. Gotuję go z różnorodnych owoców, tych zebranych samodzielnie z krzaków i drzewek, podarowanych przez znajomych, albo z tych co kupię na targu. W ostatnim czasie jabłek w naszym domu było pod dostatkiem. Naszych polskich, najlepszych! I nie wiem czy wiecie, ale 

  • Zapobiegają zaparciom, biegunkom - bo regulują pracę przewodu pokarmowego, przyspieszają trawienie. Surowe są najlepsze na zaparcia a gotowane na biegunki.
  • Odtruwają organizm - dzięki pektynom, które usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu.
  • Są korzystne dla serca - to dzięki zawartości potasu.
  • Dobrze wpływają na zęby - pektyny chronią szkliwo, a jedzenie twardych owoców doskonale wzmacnia dziąsła.
  • Wspomagają odporność - a to dzięki zawartości cynku (niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego) oraz pektyn.
  • Poprawiają zdolności poznawcze - flawonole są za to odpowiedzialne - poprawiają zdolność myślenia, pamięci, szybkość przetwarzania informacji.

"jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka, i z jabłek szarlotka, i placek i babka..."
- miał rację Jan Brzechwa: z jabłek można zrobić dosłownie wszystko. Nie tylko ciasta, ale też placuszki, kompoty... i o tym kompocie dziś mowa. Najsmaczniejszym piciem na lato... Lekko słodkim, schłodzonym, z dodatkiem cytryny i mięty. Orzeźwiającym kompotem z jabłek w upalne dni wyskakujący prosto z lodówki i skupiający wokół siebie moje chłopaki :)
Spróbujcie!




1kg soczystych jabłek  - obranych wydrążonych 
(które potem dzieci zjedzą ze smakiem)  na 1l wody.

1/3 szklanki cukru (lub wedle życzenia)



Jabłka zalać wodą, dosypać cukier, zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż owoce będą miękkie. Przelać do dzbanków i karafek, pozwolić ostygnąć, dorzucić cytrynę i miętem, ochłodzić lodem. Dać swoim dzieciom SMAK DZIECIŃSTWA!




 










Brak komentarzy

Publikowanie komentarza